Het lijkt soms wel eeuwen te duren voordat je laptop eindelijk is opgestart. Heb je een trage laptop? Dan zijn er enkele manieren om de laptop weer sneller te maken. Een nieuwe kopen is hierdoor niet altijd nodig. In deze blog geven we je 6 tips om je laptop weer sneller te maken.
1. Laptopspecificaties controleren
Voordat je begint met het sleutelen aan je laptop, is het slim om vooraf naar de specificaties van je laptop te kijken. Hierdoor weet je dat als je aanpassingen gaat doen, de aanpassingen ook daadwerkelijk nuttig gaan zijn. Wil je weten of je laptop modern en snel is? Dan heb je minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor nodig, maar ook 8 gigabyte werkgeheugen en een SSD. Als je laptop niet aan deze eisen voldoet, maar je wel verschillende programma’s wil draaien op je laptop, is het verstandig om te overwegen om een nieuwe laptop aan te schaffen. Nieuwe laptops zijn sneller, veiliger en lichter. Daarnaast hebben ze een verbeterde batterijduur.
2. Je laptop opschonen
Het is verstandig om eens in de zoveel tijd naar de programma’s te kijken die geïnstalleerd zijn op je laptop. Verwijder programma’s die je niet meer gebruikt. Denk aan verschillende mappen met documenten, instellingen of programma’s. Een te volle harde schijf of SSD kan er namelijk voor zorgen dat je laptop langzamer gaat werken.
3. Verminder het aantal programma’s dat automatisch opstart
Je laptop wordt sneller als de programma’s niet automatisch opstarten. Als je dit uitschakelt, voorkom je nutteloze belasting van het systeem. Let er wel op dat programma’s zoals een antiviruspakket altijd aan staat, bij andere programma’s is het vaak niet nodig om automatisch op te starten.
4. Werkgeheugen uitbreiden (RAM)
Het werkgeheugen (ook wel RAM-geheugen genoemd), bepaalt hoe snel je laptop de taken uitvoert. Het RAM-geheugen slaat bepaalde informatie op van programma’s en zet het in zodra het nodig is. Veel programma’s worden na verloop van tijd steeds zwaarder. Daardoor kan het gebeuren dat je laptop een stuk trager wordt. Het kan ook gebeuren dat je taken uitvoert op de laptop, die het werkgeheugen eigenlijk niet aankan. Hier is een oplossing voor: het uitbreiden of vervangen van het werkgeheugen.
5. Harde schijf vervangen
De harde schijf (HDD) op de laptop, start langzamer op dan een SSD. Dit is de reden waarom een nieuwere laptops een SSD hebben. Een ander voordeel van de SSD is dat het overzetten van programma’s een stuk sneller gaat. Je laptop draait dus een stuk sneller met SSD in plaats van met een harde schijf. Ga je over van harde schijf naar SSD? Houd er dan wel rekening mee dat je alle programma’s en bestanden moet meeverhuizen. Als je genoeg ruimte hebt op je laptop, kan je de SSD ook gebruiken als aanvulling op de harde schijf. Je hebt bij de meeste SSD’s wel een extra kebel nodig om hem aan te sluiten.
6. Investeer in een goed product
Als je al een vrij oude laptop hebt, heeft het vaak geen zin meer om onderdelen te vervangen. Dat komt omdat je vaak meerdere onderdelen moet vervangen om hem weer helemaal up-and-running te krijgen. Daarom raden we het je aan om in die gevallen een nieuwe laptop te kopen. Bekijk alle laptops in onze webshop en kies een product dat bij jou past.