De grootste doorbraak van de afgelopen jaren is wel de Solid State Drive, afgekort SSD. Maar hoe handig is zo’n SSD nu? Welke type SSD’s zijn er en waar dien je rekening mee te houden bij je keuze? In dit blog nemen we je mee in de wereld van de SSD.
De opkomst van de SSD
In basis heeft je laptop natuurlijk een interne harde schijf om bestanden op te slaan. Een snelle harde schijf behaalt maximaal een snelheid 200Mb per seconde. In de praktijk bleek dat een behoorlijke vertragende factor, zeker bij het opstarten van je laptop en het werken met grote bestanden zoals foto’s, video’s en games. De komst van de SSD heeft dit probleem opgelost!
SSD’s: schokbestendig, energiezuinig en snel
Waar een harde schijf nog gebruik maakte van een ronddraaiende disk, is een SSD volledig uit vast geheugen opgebouwd. Je kunt het ook wel vergelijken met een SD kaart of een USB-stick. Het grootste voordeel van vast geheugen ten opzicht van een draaiende disk is de schokbestendigheid en de veel hogere snelheid. Daarnaast verbruikt een SSD minder stroom dan een harde schijf.
SATA SSD
In eerste instantie zaten de SSD’s aangesloten op de plek van de harde schijf en maakten ze dus ook gebruik van het SATA protocol (Serial Advanced Technology Attachment). Ook als een SATA harde schijf wordt er gebruikt gemaakt van een standaard SATA kabel. Vandaar de naam SATA SSD. Dit betekende echter ook een maximale data doorvoer van 600 Mb per seconde. Een beperkende factor want de SSD’s waren al fors sneller dan dat.
NVMe SSD
De fabrikanten van de SSD’s hebben het probleem van de data doorvoer opgelost door een nieuw communicatieprotocol te gaan gebruiken: NVMe (Non-Volatile Memory express). Dit type SSD, ook wel de tweede generatie SSD’s genoemd, kwam ook met een nieuw type aansluiting: M.2. De SSD kon hiermee direct op het moederbord aangesloten worden zonder kabel. Ook werd de gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van de NVMe SSD met een M.2 aansluiting vele malen hoger dan een standaard SATA SSD. Het ligt erg aan welk type M.2 je neemt, maar er vanuit gaande dat je voor 80 mm gaat (de meest verkochte versie), ligt de gemiddelde leessnelheid op 1500 Mb/s en de gemiddelde schrijfsnelheid op 3000 Mb/s.
PCIe SSD
De PCI-Express SSD is een Solid State Drive die nog sneller is dan een SSD met SATA aansluiting of een NVMEe SSD met een M.2 aansluiting. Op dit moment is een snelheid van 3000-3500Mb per seconde geen uitzondering op een PCIe 3.0 aansluiting. De volgende generatie (versie 4.0) zal minimaal een verdubbeling bieden van deze snelheid. Bijvoorbeeld de Samsung Evo Plus werkt met deze techniek, deze is optioneel op de U•Book 15U1033.
Kies de SSD die bij je past
Bij BTO stel je jouw laptop of desktop PC zelf samen en kun je dus kiezen uit diverse typen SSD’s. Afhankelijk van het model laptop of desktop van je keuze, kun je 1 of meerdere SSD’s toevoegen aan je samenstelling. Uiteraard afgestemd op de aansluitingen van het betreffende model.
Om je te helpen staan alle lees- en schrijfsnelheden bij de diverse SSD’s vermeld zodat je precies weet waar je aan toe bent. Je keuze hangt uiteraard af van wat voor soort bestanden je wilt opslaan en hoe snel deze opgehaald of weggeschreven moeten worden. Zeker bij games nemen de gedetailleerde visuele elementen veel opslagcapaciteit in beslag en adviseren we je te kiezen voor bijvoorbeeld een snelle Samsung NVMe M.2 SSD in 1 of 2 TB. Dit advies geldt ook als je veel met zware grafische bestanden werkt.
Persoonlijk advies
In dit blog artikel hebben we de belangrijkste typen SSD’s en de verschillen hiertussen besproken. Heb je toch nog vragen bij het samenstellen van je laptop of desktop? Bel, chat of app dan gerust met ons voor een persoonlijk advies.