Bij BTO kun je verschillende RAID opties bestellen. Maar wat is RAID eigenlijk, en heb ik er iets aan? In deze blog wordt uitgelegd wat RAID is, hoe je het correct bestelt bij BTO en wat voor jou de voor- en nadelen zijn.
RAID instellingen
RAID staat voor redundant array of independent disks en is ontstaan om digitale gegevensdragers sneller, veiliger of efficiënter te maken. Er zijn in totaal 7 verschillende RAID instellingen (RAID0 t/m RAID6). Bij BTO kun je kiezen uit RAID0 of RAID1. Daarom concentreert dit blog zich op deze 2 variaties. Wil je meer weten over RAID? Lees dan ook dit Wikipedia-artikel!
Voorwaarden voor RAID
Om een RAID-instelling te kunnen kiezen dien je altijd 2 exact dezelfde gegevensdragers te kiezen. Let dus goed op dat je hetzelfde merk, type, capaciteit en snelheid kiest. Daarnaast moet het systeem dat jij samenstelt dus ook minimaal 2 gegevensdragers van dezelfde soort kunnen huisvesten.
Heb ik RAID nodig?
Simpel gezegd, waarschijnlijk niet. RAID is een optie voor vergevorderde gebruikers en kent weinig toepassing voor reguliere gebruikers. 99% van computereigenaren is beter af zonder RAID.
RAID0 (Striping)
RAID0 is de instelling waar je 2 gegevensdragers zich laat gedragen als 1 grote gegevensdrager. Heb je bijvoorbeeld 2x een SSD van 500GB dan zal jou PC deze 2 SSDs zien als 1 SSD van 1000GB.
Voordelen van RAID0
RAID0 kent 2 grote voordelen, de eerste is dat de schrijfsnelheid kan verdubbelen. Dit komt omdat je 2 afzonderlijke gegevensdragers tegelijkertijd kan laten schrijven. De snelheidswinst is voornamelijk merkbaar in geval van langzamere hardware. SATA HDDs profiteren het meest. Ook SSDs (SATA of NVMe) kunnen sneller worden, al is dit verschil kleiner door de reeds hoge snelheden die deze gegevens dragers kunnen halen. RAID0 voor snelheid is dus voornamelijk interessant bij “langzamere” opslag.
Naast snelheid win je ook effectieve opslagruimte terug. Dit komt doordat je niet 2x maar slechts 1x restruimte hebt. Stel, je hebt een bestand van 10GB dat je op wilt slaan. Als je 2 losse opslagmedia hebt met allebei nog 6GB vrije ruimte, dan kun je op geen van beide schijven jouw bestand opslaan, ondanks dat je nog 12GB vrije ruimte hebt. Bij RAID0 benadert jouw PC de schijf als 1 en kun je dus wel gebruik maken van de volle 12GB opslag. Dit voordeel is natuurlijk te verwaarlozen zo lang je nog ver van de maximale capaciteit bent verwijderd.
Nadelen van RAID0
De grootste trade-off van RAID0 is datazekerheid. Omdat data wordt verspreid over 2 verschillende schijven is het niet meer mogelijk 1 van de 2 schijven te verwijderen of vervangen zonder dataverlies. Dit betekent dat als er 1 van de 2 opslagmodules defect gaat, je alle data verliest. Het is dus van belang dat als je kiest voor RAID0, dat je altijd een back-up maakt van belangrijke bestanden.
Ook als je een schijf wilt vervangen, zul je moeten beginnen met een schone installatie van jouw systeem.
RAID1 (Mirroring)
RAID1 is de instelling waarbij jou PC 2 gegevensdragers exact hetzelfde beschrijft. Kortom gespiegeld wordt jouw data 2x op 2 schijven geschreven. In deze instelling ziet jouw PC maar 1 schijf.
Voordelen van RAID1
Het grootste voordeel van RAID1 is veiligheid. Als 1 van de 2 gegevensdragers defect gaat, heb je de andere nog om jouw gegevens te redden. RAID0 gebruik je dan ook op systemen die echt niet mogen falen en een failsafe nodig hebben. RAID1 is geen vervanger voor een back-up. Per ongeluk verwijderde bestanden zijn ook echt voor altijd verdwenen.
Een ander voordeel (in mindere mate) is dat de leessnelheid van een RAID1 instelling hoger kan zijn dan van losse schijven. Dit omdat de PC tegelijkertijd op 2 schijven 1 bestand kan lezen. Schrijfsnelheid blijft wel gelijk.
Nadelen van RAID1
Het eerste nadeel is de prijs. Je hebt namelijk 2 identieke datamodules nodig, maar je gebruikt maar de helft van de totale capaciteit. Je betaalt dus dubbel voor veiligheid. Kortom, je koopt bijvoorbeeld 2x 500GB om tot 1000GB te komen. Je hebt echter maar de beschikking over 500GB. Er wordt tenslotte een exacte kopie gemaakt die net zo groot is als het origineel.
RAID1 beschermt je alleen tegen een defecte SSD. Mocht jouw systeem besmet raken met een virus of ransomware, dan ben je alsnog jouw data kwijt of raakt deze beschadigd. Dit komt omdat jouw systeem in real-time een kopie verzorgd. Een virus of ransomware wordt dus op dezelfde manier op beide schijven geplaatst.
Heb ik RAID nodig?
Maak je gebruik van snelle NVMe SSDs? Dan biedt RAID0 in reguliere situaties geen meerwaarde meer. Je games worden niet merkbaar sneller, foto’s komen niet merkbaar sneller op beeld of muziek wordt niet stabieler gestreamd.
RAID1 biedt de zekerheid van een werkend systeem. Maar ook voor de beveiliging van jouw gegevens raden wij aan een back-up te maken op een externe harde schijf of SSD. Inmiddels zijn er ook tal van betaalbare cloudservices die ook helpen jouw bestanden veilig op te slaan.
Maak je gebruik van langzamere schijven, of is back-ups maken niet veilig genoeg? Dan is een RAID instelling het overwegen waard. Specifiek in desktops, waar je meerdere HDDs kunt plaatsen is er veel winst te behalen op het gebied van snelheid. Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust even contact met ons op en we leggen je het van harte uit!