Net zoals met Thunderbolt was het uitgangspunt van USB-C was om een gebruiksvriendelijkere aansluiting op de markt te zetten. USB is al jaren gemeengoed, alleen past een USB-kabel maar op een manier in de aansluiting.
Het begin van USB-C
Een doorn in het oog voor de organisatie achter de USB-aansluiting. Immers heeft Apple al sinds eind 2012 een omkeerbare stekker, de Lightning-connector. Een goede reden om een nieuwe aansluiting te ontwikkelen.
Deze is vorig jaar op de markt gekomen en heeft als naam ‘USB Type-C’ gekregen, in de volksmond USB-C genoemd. Is deze aansluiting sneller? Ja en nee. Hierover bestaat verwarring, er zijn 2 varianten:
- USB-C 3.1 Gen 1
- USB-C 3.1 Gen 2
Wat is het verschil tussen Gen 1 en Gen 2? Beiden hebben dezelfde aansluiting maar is er een verschil in snelheid. Gen 1 heeft dezelfde snelheid als USB 3.0, dit komt neer op zo’n 500MB/s. Gen 2 haalt de dubbele snelheid, ongeveer 1GB/s. Om verwarring te voorkomen, vermelden we bij elke laptop of er een Gen 1- of Gen 2-aansluiting aanwezig is.
Thunderbolt
Wat heeft Thunderbolt dan met USB-C te maken? Zoals eerder vermeld hebben beide dezelfde connector en aansluiting. De reden dat hiervoor is gekozen, is omdat we dan niet wéér een nieuwe aansluiting erbij krijgen. Intel – de ontwikkelaar van Thunderbolt – heeft hier goed aangedaan. Alleen zit er verschil tussen de kabels.
Een Thunderbolt-kabel herken je aan het logo van de bliksemschicht. Daarbij is een Thunderbolt-kabel ook geschikt om als USB-C-kabel te gebruiken, andersom niet. In onderstaand schema zie je het voordeel van Thunderbolt 3.
Thunderbolt in een notendop:
- Sneller dan USB-C
- Heeft de mogelijkheid om 2 Ultra HD-schermen aan te sturen
- Kan meerdere protocollen aan
Vanwaar is dan niet elk apparaat voorzien van een Thunderbolt-aansluiting? Dat heeft te maken dat de chips en kabels een stuk prijziger dan dan USB-C-chips en -kabels. Daarbij heb je ook voor de snelheid ook niet op elk apparaat een zo’n aansluiting nodig. Voor een tablet of smartphone volstaat USB-C perfect en biedt Thunderbolt geen meerwaarde.
Ben je een veeleisende gebruiker, dan is Thunderbolt de perfecte oplossing. Je kan meerdere monitoren, harde schijven en randapparatuur aansluiten via een enkele aansluiting. Je bent niet meer afhankelijk van een dockingstation, een kabel is genoeg om al je randapparatuur aan te sluiten. One cable fits all.