De browser die je gebruikte om Google Chrome of Firefox te downloaden gaat verdwijnen. Microsoft heeft aangekondigd de ondersteuning het komende jaar uit te faseren. Was Internet Explorer echt zó slecht? Lees hier over 25 jaar historie van Internet Explorer.
Internet Explorer 1
Op 17 augustus 1995 introduceerde Internet Explorer 1 als deel van het Microsoft Plus! pakket. Relatief hierna werd al een update uitgegeven die ondersteuning bood aan meer features zoals tabellen. Dit was door de razendsnelle ontwikkeling van het internet eind jaren 90 slechts het begin en nog voor het begin van het nieuwe millennium lanceerde Microsoft versie nummer 5. In die tijd is Internet Explorer opgeklommen tot marktleider onder de browsers. Waar Netscape eerst nog de dienst uitmaakte werd het hier in de schaduw achtergelaten als een stukje internethistorie.
Waar Internet Explorer 1 nog een primitieve tool was die nog niet eens standaard bij Windows werd geleverd was Internet Explorer 5 dé standaard tool van Windows 98 en later Windows ME. Sterker nog, het browsen op internet was ineens een van de hoofdmogelijkheden van een PC. Dat Microsoft dit ook serieus nam was duidelijk aan de aantallen medewerkers van het IE-team. Van enkele tientallen voor versie 1 was het team gegroeid naar ruim 1.000 medewerkers bij de ontwikkeling van IE5.
Internet in het nieuwe millennium
Microsoft had een flinke flop te pakken met Windows 2000 en ME. Met Windows XP wilde Microsoft (behoorlijk succesvol) laten zien dat ze wel degelijk goede software konden leveren. Met Windows XP werd het kort daarvoor geïntroduceerde Internet Explorer 6 gebundeld.
Dit is uiteindelijk de versie van IE die het grootste marktaandeel wist te bereiken maar tevens het einde inluidde van de dominantie van Internet Explorer. Op de top (+90% marktaandeel) zagen ontwikkelaars en gebruikers de wens om wendbaarder te worden op het internet. Vooral Mozilla’s Firefox, de browser die veiliger was én beschikte over features als tabbladen nam een flinke hap uit de monopolie van Microsoft.
Internet Explorer 7 moest een kentering in deze aanval van Mozilla bewerkstelligen. En hoewel de software in 2006 inderdaad een flinke stap vooruit had gemaakt in zowel features als veiligheid maakte Microsoft wederom een fout. Het maakt Internet Explorer 7 beschikbaar voor gebruikers van Windows XP SP2 en hoger, terwijl gebruikers van oudere besturingssystemen veilig en vertrouwd konden surfen op de browsers van de concurrent.
Verder verloop en evolutie
Windows internet Explorer 8 tot en met 11 konden geen écht verschil meer maken. In 2015 trachtte Microsoft nog een laatste poging te doen door een nieuwe browser te lanceren, Microsoft Edge. Edge kreeg overwegend positieve reacties. Een stabiele browser, die op een eigen basiscode werkte. Toch, anno 2020 mag Edge zo’n 7% van de markt bedienen, naast de ruim 60% van Google Chrome is dat een schril contrast.
In de categorie “if you can’t beat them, join them” heeft Microsoft Edge een enorme update uitgegeven met Chromium (de source van Google Chrome) als basis. Hierdoor is de allernieuwste versie van Edge eigenlijk een clone van Google Chrome, maar werken de vertrouwde plugins die je kent van Chrome ook op Edge. Daarnaast is het mogelijk om te synchroniseren zonder Google Account.
Edge zal door Microsoft nu als enige echte browser worden gepromoot, en zal dus het stokje overnemen als browser waar je een andere browser mee hebt gedownload. Of is dit de omslag..?
Alternatieve browsers
Ben je op zoek naar een andere browser of wil ben je nieuwsgierig welke browser bij jou past? Kijk dan hieronder.
Microsofts eigen browser, tegenwoordig eigenlijk Chrome, maar dan zonder Google-account (wel Microsoft-account)
Firefox is nog altijd een zeer betrouwbare browser, werkt prima zonder account en krijgt nog steeds updates uit een community. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de intenties van Mozilla. Er zicht achter Firefox namelijk geen commerciële organisatie. Het is wel mogelijk een account aan te maken voor synchronisatie van de browser met andere devices.
De meest gebruikte browser van het moment is Google Chrome en deze browser bepaalt dan ook de standaard. Omdat Chrome de standaard stelt, zijn nagenoeg alle websites geoptimaliseerd voor deze browser. Je zit dus nooit met problemen dat een website niet goed getoond wordt.
Opera is dé feature browser. Wat deze browser goed (of juist slecht) maakt is het aantal standaard ingebouwde features. Denk aan integratie voor Whatsapp, of een browser speciaal voor gamers (Opera GX). Al deze opties maken deze browser geliefd en gehaat. Smaken verschillen.
Is jouw voornaamste prioriteit privacy? Dan zit je bij Tor goed. Tor is een non-profit organisatie die zich inzet voor privacy en anonimiteit online. Tor wordt dan ook gebruikt door journalisten, klokkenluiders en zelfs overheden.