Nu we massaal thuiswerken, hebben we nog nooit zoveel gebruikgemaakt van videoconferencing software. Maar wat is nou de beste software waar je gebruik van kunt maken? Tijd om de belangrijkste software op een rijtje te zetten.
Skype
Eén van de bekendste tools die we kennen is Skype. Als je wilt werken met Skype, moet je eerst de software downloaden waarna je gebruik kunt maken van de tool. Het grote voordeel aan Skype is dat je kunt zien wanneer iemand anders online is en je jouw eigen status kunt aanpassen. Ideaal dus voor als je bijvoorbeeld in gesprek bent en niet gestoord wilt worden. Skype is voorzien van een encryptie waardoor het dus goed is beveiligd. Je kunt met maximaal 50 mensen tegelijkertijd videobellen en chatten, maar dit kan alleen als de ander ook een account heeft. Let op: er zijn wat vraagtekens over hoe goed de gesprekken zijn beveiligd in Skype.
Zoom
Een andere bekende tool is Zoom. Deze tool is geschikt voor als je met veel mensen tegelijkertijd wilt videobellen. In de gratis versie kun je met 100 personen tegelijkertijd bellen. Zoom is de laatste tijd wel een aantal keer in opspraak geweest wat betreft het delen van gegevens van gebruikers. Het bedrijf zegt dat het geen data verkoopt aan partijen, maar dat ze wel persoonsgegevens met Google Analytics en Google Ads delen. Dit doen ze alleen als je hun website bezoekt en toestemming geeft voor de advertentiecookies.
Miro
Ben je voor je werk op zoek naar een tool waarbij je veel wilt overleggen middels een whiteboard? Miro is dan de perfecte oplossing voor je! Met Miro kun je bestanden kwijt op een whiteboard dat iedereen tijdens het videobellen kan zien. Dit maakt de tool erg handig voor designers en werknemers die zich bezighouden met UX-onderzoeken. Let op: wil je zeker zijn dat je account goed is beveiligd? Met een Enterprise account zit je helemaal goed.
Hangouts
Heb je een Google account? Dan is Hangouts een goede tool om te gebruiken. De tool werkt vanuit de browser, dus je hoeft niet eerst een programma te downloaden. Het voordeel aan Hangouts is dat je jouw scherm eenvoudig kunt delen met diegene met wie je een gesprek voert, dit maakt het een mooie tool voor overleg. Omdat Hangouts van Google is, ga je automatisch akkoord met de voorwaarden van Google. Wel kun je de privacy instellingen aanpassen via je Google-account, dit kun je doen door de link met het advertentienetwerk DoubleClick op te heffen.
Signal
Signal is een WhatsApp achtige tool waar je gesprekken mee kan voeren, maar waar je ook mee kan videobellen. Het nadeel aan Signal is dat je eerst je telefoon moet koppelen aan de tool. Hierna kun je er pas gebruik van maken. Wat wel een pluspunt is aan Signal is dat de tool bestaat middels donaties. De broncode is openbaar, waardoor programmeurs transparant kunnen inzien hoe de tool werkt. Let op: Signal is een goede oplossing voor als je met één iemand anders een gesprek wilt voeren.
Wat is de beste videoconference software voor jou?
Als je een goede keuze wilt maken, weeg dan het een en ander met elkaar af. Hoeveel wil je gebruikmaken van de software? En met hoeveel personen wil je in een online meeting? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke punten om rekening mee te houden. Kijk hier dus goed naar en maak je keuze!