Dat moet een typefout zijn. Maar nee, de line-up van Intel, (i3, i5, i7, i9) betekent eigenlijk minder dan je denkt. Daarom kan je voor de keuze komen tussen 2 laptops met een Intel®Core™ i7, en toch appels met peren vergelijken. In dit blog leggen we je uit hoe je processors vergelijkt en ze op waarde kunt schatten.
Maar hoe verschillend zijn processors met dezelfde merknaam? Is een i7 niet altijd een goede keuze? Ja en nee, de core-i naamgeving is maar deels misleidend, het cijfer geeft de klasse binnen een type en generatie aan. Daar zit juist het misleidende, want het type en de generatie zeggen zo mogelijk veel meer over een processor dan het core-i getal. Grote blauwe of rode retailers doen erg hun best dit niet in beeld te brengen. BTO probeert hier zo transparant mogelijk over te zijn.
Processor generatie
Het meest voor de hand ligt het controleren van de generatie. Intel (en AMD) brengen jaarlijks nieuwe processors uit onder dezelfde naam, soms zijn deze overduidelijk anders (andere verdeling cores, nieuwe features) en soms zijn het verbeterde versies van bestaande modellen. Al met al kun je voorzicht stellen, nieuwer is beter. Vergelijk je 2 processors, een i7 uit de 11e generatie en een i7 uit de 13e generatie kun je al beetje zien welke van de 2 sterker is. Bij Intel herken je (tot en met de 13e gen in ieder geval) de generatie aan de eerste 2 cijfers in de type aanduiding.
• Intel®Core™ i7-1355U
• Intel®Core™ i7-1260P
• Intel®Core™ i7-11700KF
Processor type
Nu herken je de generatie van de processor. Kun je hiermee 2 Intel®Core™ i7 processors goed vergelijken? Alleen als je ook het type weet. Zo is een 13e generatie Intel®Core™ i7-1355U bijna 38% zwakker dan een 11e generatie Intel®Core™ i7-11700K, ondanks dat de laatste bijna 3 jaar ouder is. Hoe zit dat?
Meer stroom is meer performance
Hier komt het type processor kijken. Intel® en AMD hebben voor verschillende devices verschillende soorten processors, het grootste verschil tussen al deze type’s is het stroomverbruik. Zo heb je zuinige en relatief koele processors voor compacte laptops en extra krachtige processors voor workstations en servers. Die laatste devices hebben vaak veel meer ruimte voor koelingssystemen waardoor er meer stroom naar de processor gestuurd kan worden, en zo meer performance kan worden behaald.
Maar hoe herken je het type? In het typenummer van Intel® staan 1 of 2 letters. Die bepalen welk type de processor is.
• Intel®Core™ i7-1355U
• Intel®Core™ i7-1360P
• Intel®Core™ i7-13700KF
Van zwak naar krachtig
Je kunt de processor types van zuinig naar krachtig neerzetten, en daarbij nog wat features aanmerken.
- N-type
Dit zijn extra zuinige laptopprocessors met een verbruik van 6w tot 15w. Vaak zijn deze processors “single threaded”, wat betekent dat iedere core maar een keer is aangesloten op het systeem. De Intel®Core™ lineup heeft geen N-types, deze zijn voorbehouden aan Pentium en Celeron. - U-type
Dit zijn zuinige laptopprocessors met een verbruik rond de 15w. Sinds de 12e generatie zijn deze processors uitgerust met P- en E-cores waarbij de P-cores “double threaded” zijn. Hierdoor kunnen deze processorkernen 2 taken tegelijk uitvoeren. De E-cores zijn single threaded en nemen achtergrond taken op zich - P-type
Deze processors lijken op de U-types maar gebruiken iets meer stroom en dus ook iets meer performance. Ze verbruiken rond de 25w. - H-type
Dit zijn de krachtigere laptopprocessors. Deze processors gebruiken rond de 45w en hebben vaak meer P-cores dan U- en P-types. Deze processors zie je vaker in bijvoorbeeld gaminglaptops. - HX- en HS-type
Dit zijn extra krachtige varianten op de H-processor, deze modellen zijn vaak iets hoger geklokt en gebruiken iets meer stroom (55w), maar zijn ook wederom krachtiger dan het H-type. - Geen letter achter het nummer
Dit zijn de reguliere desktopprocessors. Deze vind je meestal (maar niet altijd) in desktopcomputers. Deze processors gebruiken zo’n 65w en hebben dus ook meer koeling nodig dan laptop processors. - K-type
De letter K kun je achter iedere processor hierboven vinden, het is geen type op zich. De letter geeft aan dat de processor “Unlocked” is. Dit houdt in dat je de processor kunt overklokken naar een hogere kloksnelheid. Dit is wel funest voor de garantie en vereist veel koeling. Desktopvarianten kunnen tot 300w verbruiken - F-type
Net als het K-type is de letter F niet een type op zich. De letter F zie je voornamelijk bij desktopprocessors en betekent dat de processor geen graphics heeft. Dit houdt in dat een computer met zo’n processor altijd een videokaart nodig heeft om beeld te tonen.
Nummeraanduiding
Als laatste heb je nog de nummeraanduiding, tussen de generatie en het type in. Deze zegt nog iets over de rekenkracht. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je zelfs 2 processors uit dezelfde generatie en hetzelfde type aan het vergelijken bent en alsnog verschillen in performance hebt. Gelukkig is deze aanduiding gemakkelijk te onthouden, hoger is beter.
• Intel®Core™ i7-13700H
• Intel®Core™ i5-13420H
• Intel®Core™ i5-13500H
Dit getal geeft subtiele verschillen aan tussen de processors. Mocht je een i5 en een i7 uit dezelfde generatie en hetzelfde type willen vergelijken zul je zien dat de i7 inderdaad krachtiger is dan de i5.
Transparantie bij BTO
i3 tot en met i9 zegt dus eigenlijk alleen iets als je binnen dezelfde generatie en type vergelijkt, en hierin is deze type aanduiding ook wel degelijk nuttig. Toch gaat BTO een stapje verder dan de eerder genoemde retailgiganten in het blauw en het rood. Allereerst in het filter. Hier kun je aangeven welk type je zoekt. Ga je een gaminglaptop samenstellen? Dan kun je vast de N- U- en P-types links laten liggen. Op zoek naar een desktop die je kunt overklokken? Dan filter je vast op het K-type.
Op de productpagina’s zorgen we er ook voor dat de processors helder en compleet omschreven zijn. Niet alleen de complete product aanduiding kun je hier zien, ook staat de verdeling van cores en kloksnelheid omschreven.
Zelf vergelijken met benchmarks
Toch kunnen de verschillen nog te subtiel zijn om echt een goed beeld te krijgen van de werkelijke rekenkracht. Wat je dan het beste kunt doen is benchmarks opzoeken. Je kunt bijvoorbeeld op de website van PassMark gratis iedere processor opzoeken. Op deze website heeft iedere processor een score gekregen die je altijd met een andere score kunt vergelijken. Ongeacht de generatie en het type. Zo vergelijk je altijd appels met appels en peren met peren. Zo zie je bijvoorbeeld dat een 95w slurpende i7-7700K in het niets valt met de zuinige moderne i7-1355U met slechts 15w.