Met je social media accounts laat je zien wie je bent, maar zie je ook wat je vrienden en kennissen doen. Toch wil je voorkomen dat iedereen met je mee kan kijken. Privacy is daarbij van groot belang. Met goede privacy- en security voorzorgsmaatregelen zorg je ervoor dat jouw belangrijke gegevens niet op straat komen te liggen. Privégegevens die anderen van jou in handen krijgen, kunnen door cybercriminelen worden gebruikt om toegang te krijgen tot accounts en er kunnen frauduleuze identiteiten worden gecreëerd. We geven je daarom een aantal tips om je social media accounts te beveiligen.
Kies unieke, sterke wachtwoorden
Vaak is het bij het inloggen op je social media accounts alleen nodig om toegang te krijgen met een wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarna heeft iemand toegang tot alle gegevens van je account. Het is daarom van belang dat je gebruik maakt van goede wachtwoorden. Het wachtwoord moet moeilijk te kraken zijn. Hoe kies je een goed, moeilijk wachtwoord? Verzin zelf een wachtwoord of laat een wachtwoord genereren met een wachtwoordmanager. Dit is een hulpmiddel dat je wachtwoorden bewaart op een veilige plek. Sommige wachtwoord managers hebben een functie om moeilijk te kraken wachtwoorden te generen. Wil je hier geen gebruik van maken en wil je zelf je wachtwoorden kiezen? Zorg er dan voor dat je voor alle accounts verschillende wachtwoorden gebruikt. Maak gebruik van cijfers, tekens en hoofdletters om een zo sterk mogelijk wachtwoord te creëren.
Gebruik een two factor authenticator (2FA)
Een two factor authenticator (ook wel 2FA of twee factor authenticatie genoemd) is een extra laag met beveiliging. Het wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alleen bevoegden toegang kunnen krijgen tot het account. Bijna alle socialmediaplatformen maken gebruik van de twee factor authenticatie. Er zijn echter maar weinig mensen die er gebruik van maken. Zonde: het is een makkelijke manier om de accounts extra te beveiligen.
Twitter, Facebook en Instagram privacy
Voor de meest bekende socialmediaplatformen zetten we een aantal extra tips op en rijtje. Deze platformen hebben namelijk hun eigen mogelijkheden op het gebied van bescherming en privacy. Daarom alleen maar handig om te kijken naar de instellingen die passen bij jouw voorkeuren.
Facebook biedt veel verschillende mogelijkheden op het gebied van privacy-instellingen. Je kunt alle privacy-instellingen afzonderlijk aanpassen: foto’s, statusupdates, vind-ik-leuks, etc. Wil je al je persoonlijke informatie zo veilig en privé mogelijk houden? Vermijd dan alle ‘openbare’ instellingen. Bekijk onder instellingen het onderdeel ‘Privacy-instellingen en -tools’ voor een overzicht van alle instellingen van je Facebook beveiliging.
Goed om te weten: de standaard-instellingen op Instagram accounts zijn dat profielen en posts openbaar zijn. We horen je denken: Hoe kan ik Instagram beveiligen? Als gebruiker is het gelukkig mogelijk om de privacy-instellingen te wijzigen. Zo zorg je ervoor dat alleen je volgers je account kunnen bekijken. Vergeet niet dat het nog wel mogelijk is voor niet-volgers om je biografie te lezen of dat zij een video of foto naar je kunnen sturen. Op Instagram is het ook mogelijk dat anderen jou taggen in berichten. Wil je de instellingen hiervan aanpassen? Bekijk dan de instelling ‘Tijdlijn en Tagging-opties’ onder ‘Privacy Instellingen en Tools’.
Ook voor Twitter geldt dat de standaardinstelling is dat je account openbaar staat. Dit houdt in dat iedereen je berichten kan bekijken, zélfs mensen die geen gebruik maken van Twitter. Wil je jouw account op privé zetten? Dan is dit gelukkig makkelijk te realiseerbaar door eenvoudige instellingen. Zo kunnen alleen goedgekeurde gebruikers zich abonneren op je account om je Tweets te kunnen zien. Je Twitter-account privé maken? Ga dan naar de instellingen en selecteer onder instellingen ‘Beveiliging en Privacy’. Onder ‘Privacy’ kan je daarna ‘Bescherm mijn Tweets’ aanklikken.
Tips bij in- en uitloggen
Kijk altijd goed uit met het in- en uitloggen met je social media accounts op openbare computers of apparaten die gebruikt worden door andere mensen. Laat je apparaat niet onbeheerd achter als je bent ingelogd en log uit als je klaar bent. Een andere tip: sla je wachtwoorden niet op als je gebruik maakt van een openbare computer of gedeeld apparaat.
Wees bewust van de dingen die je deelt
Als je op vakantie gaat, wil je het inbrekers niet te makkelijk doen. Je zet timers op de lampen, zodat het lijkt alsof het huis bewoond is, en je vraagt de buren om een oogje in het zeil te houden en de post en de planten te doen als je er niet bent. Het gebruik van je social media speelt hierbij ook een belangrijke rol, maar helaas vergeten mensen dit vaak. Het is namelijk ontzettend leuk om veel berichten en foto’s te delen van je vakantie op je social media accounts, maar inbrekers bevinden zich ook op social media. Vaak is het niet zo moeilijk om er achter te komen waar je woont. Naast dat gegevens zoals je verjaardag, woonplaats en je werk gebruikt kunnen worden door inbrekers, kunnen ze ook gebruikt worden om je bankrekening of identiteit in gevaar te brengen.
Veilig internetten
Social media moet vooral leuk zijn! Stel daarom je privacygegevens van je social media accounts in zoals jij dat wil en plaats daarna de berichten die jij leuk vindt om te plaatsen. Het is en blijft natuurlijk jouw account. Hou onze tips in je achterhoofd om zo veilig mogelijk online te blijven. Enjoy!