20 jaar
de beste laptops

  • Meer dan 50.000 laptops gebouwd
  • Duizenden tevreden klanten
  • 2 decennia passie voor maatwerk
  • 20 jaar Nederlandse laptops

Dit was 20 jaar BTO uit 2020! Neem nog een kijkje in de geschiedenis van BTO!

2000 ~ 2004

N4all wordt opgericht

Aan het einde van de jaren 90 heeft de PC markt flink veranderd. In minder dan een decennium is de PC van zakelijke niche product veranderd in een onderdeel van vele huishoudens. Het internet is in opkomst, en de vraag naar mobiele rekenkracht begint te groeien. Waar draagbare computers begin jaren 90 nog erg duur en onhandelbaar waren beginnen laptops tegen het einde van het millennium meer en meer te lijken op de modellen die we nu kennen. Ook in Nederland begint men zich te interesseren in deze meeneem computers.

De opkomst van mobiele telefoons, internet en de Venga Boys… En het begin van BTO.

In 2000 wordt N4all opgericht als Notebooks 4 All. Gedurende de eerste jaren zal dit bedrijf zich voornamelijk profileren als outlet voor topklasse laptops, maar wel kant en klaar. In deze jaren groeit N4all snel tot een flinke speler en distributeur van laptops voor voornamelijk de zakelijke en reseller markt.

Het zal slechts enkele jaren duren voordat het bedrijf evolueert tot de laptopbouwer die we nu kennen.

2005

Geboorte van BTO als merk

Huidige CEO, Remco van Doorn, is de geestelijk vader van het BTO zoals we het nu kennen. In 2005 treedt hij toe tot de directie en introduceert het Build to Order concept bij N4all. Een concept dat het bedrijf blijvend zal veranderen.

Van dealer naar merk. Het Build to Order concept maakt dat een nieuwe markt bediend kan worden. Ook verplaatst het bedrijf haar focus van zakelijk naar particulieren en stukverkoop.

2006

BTO in 2006, Dual Core rocks!

2006 was een bijzonder jaar op gebied van processor technologie. Voor het eerst kwamen er laptops beschikbaar met een Dual Core processor van Intel. BTO was er als eerste bij en begon direct bij de geboorte van deze processorreeks die voor tevens voor het eerst boven de 2GHz snelheid uit kwam, met leveren. Deze supersnelle processor werden oa geplaatst in de zeer succesvolle 14W23 en 15W23 modellen.

Uit een interview met BTO in 2006:

2 Processors in 1 Notebook?
In februari 2006 heeft Intel een geheel nieuwe lijn processors geïntroduceerd gebaseerd op het succesvolle Centrino concept. Het was voor de desktop PC al mogelijk om twee processoren ( kernen ) in behuizing te plaatsen. Bij notebooks zou dit echter grote problemen opleveren met betrekking tot warmteontwikkeling, stroomverbruik en beschikbare ruimte. Het is nu gelukt om 2 processors in 1 fysieke processor te maken. Honderd procent snelheidswinst zou Utopie zijn maar in de meeste gevallen is een snelheidswinst van 40 tot 60% reëel. Bij bijzondere applicaties die specifiek gebruik kunnen maken van een dubbele processor is de winst nog iets hoger.

Windows Vista de opvolger van Windows XP?
Eindelijk was het zover, Microsoft introduceerde een opvolger voor Windows XP wat inmiddels al 5 jaar meeging. Maar zit Vista nog opgesloten in het collectieve geheugen? En zo ja op een positieve manier? Nee, Windows XP bleek uitermate stabiel en het heeft nog zeker 10 jaar geduurd alvorens bedrijven gingen overstappen. Voor ons was het vooral de uitdaging om laptops met Vista stabiel te laten draaien, maar verkocht de meeste nog met XP.

2007

Gamen op laptops een feit

2007 stond voor BTO in het teken van integreren van NVIDIA videokaarten. Eindelijk was het zover dat videokaarten, vergelijkbaar met die van dekstop PC’s beschikbaar kwamen voor mobiel gebruik. In de jaren hiervoor waren al wel videokaarten beschikbaar maar nimmer kaarten die enigszins in de buurt kwamen van een PC. De meest succesvolle series van NVIDIA waren op dat moment de 8600GT en de 8600GS, beiden moesten het met slechts 512Mb videogeheugen doen….maar voor die tijd een gigantische sprong vooruit.

Maart 2007 leverde we onze 15W23 in bij hardware.info om mee te doen in een uitgebreide laptoptest. De 15W23 won deze test op basis van:

“CONCLUSIE HARDWARE INFO:
Onze voorkeur gaat uit de BTO, voornamelijk vanwege het hoge resolutie beeldscherm en de snelle processor. BTO krijgt om deze reden de Hardware.Info Gold Award en Acer een Hardware.Info Silver Award”.

2008

BTO gaat samenwerking aan met Asus

Meerdere fabrikanten zagen mogelijkheden om de prestaties van laptops te verhogen. Uiteraard destijds met een grote knipoog naar gaming maar uiteraard ook naar DTP en Videobewerking. De fabrikant die het meest doorpakte was destijds Asus. Zij waren dan ook verantwoordelijk voor 3 modellen binnen het BTO gamma, de 13A15, de 15A28. Deze laatste was voorzien van de NVIDIA 9650GT icm een hoog resolutiescherm. Dit was nog nooit vertoond, een laptop met een ontspiegeld scherm en een resolutie van 1680×1050. Ook deed HDMI zijn intrede, hiervoor was het alleen maar mogelijk om een standaard VGA scherm aan te sluiten met de nodige beperkingen.

BTO levert in dit jaar als eerste een Quad Core laptop in ter test, de conclusie spreekt boekdelen:
Een bijzondere notebook is het zeker: de BTO 17F31A Quad. Voorzien van een schakelbare nVidia GeForce GT130M videokaart en de mogelijkheid om twee harde schijven te plaatsen. Dankzij deze mogelijkheden kan dit een erg aantrekkelijke notebook zijn – zeker als je bijvoorbeeld een SSD en een harde schijf wilt combineren in één notebook.

2009

BTO wordt Intel Technology Provider & Quad Core

Intel groeit steeds harder op het gebied van Mobile processor technologie. Zuiniger, sneller, kleiner en vooral meer toevoegde waar op functionaliteit was het motto. Om dit goed over te brengen aan de klant heeft Intel de 200 grootste klanten binnen Europe benaderd. Als tegenprestatie moet BTO laten zien dat ze haar mensen trainde via opleidingen om zo voldoende kennis te vergaren van de producten die Intel aanbood voor laptops. Dit zijn oa Chipsets, Processors en WiFi kaarten. De start van een vruchtbare en succesvolle samenwerking, BTO is tot op vandaag zelfs Intel Platinum technology Provider, de hoogst haalbare status voor lokale spelers binnen Intel.

Quadcore breekt echt door.
Eind 2008 wordt al stilletjes een processor aangekondigd met 4 kernen, wederom een absolute doorbraak van Intel. Deze BTO Quad laptops waren wel voor de happy few, prijs van een Quad Core systeem rond de 2000 euro. maar door dit voorproefje van de Intel® Core™2 Quad Q9000 processor (destijds 4 kernen van 2GHz) gingen voor BTO wel deuren open die voorheen gesloten bleven, denk aan software ontwikkelaars en designers van 3D.

Windows 7 wordt door Microsoft op de markt gebracht
Wordt Windows XP uit 2001 dan eindelijk verdrongen na het drama van Windows Vista uit 2006? Nee nog niet, veel bedrijven bleven bij XP professional, zo ook consumenten. De geheel nieuw look en feel van Windows 7 schrok gebruikers af, ook zouden games langzamer draaien. Maar voor ons bood Windows 7 vooral betere drivers, ondersteuning voor SSD en meer RAM geheugen. Voor een laptopbouwer welkome aanvullingen.

2010

BTO 10 jaar & Intel Quad Core Versie 2.0

1 juli 2010 was het zover, het 10 jarig bestaan. Dit werd uiteraard gevierd en is BTO met al haar medewerkers een lang weekend naar Rhodos gegaan. Thuis aangekomen moest er weer hard gewerkt worden want er stond weer nieuwe technologie van Intel en ATI te wachten.

Intel lanceerde namelijk de Core i3, i5 en i7 processors. Met name de i7 processor heeft bij BTO voor een aanzienlijke sprong gezorgd. Het was lang geleden dat Intel een processor heeft ontwikkeld van de grond af aan, de voorgangers waren allemaal wel enigszins gebaseerd op een voorganger. Niet bij de Intel Core i7-720QM! Deze processor zorgde werkelijk voor ongekende mogelijkheden op grafisch gebied, zeker in combinatie met de (toen nog) door ATI gebouwde Radeon 4570 videokaart. BTO won met deze systemen verschillende “best laptop” awards bij toonaangevende bladen en websites zoals Hardware.Info.

Het jubileum brengt ook een gloednieuwe website

2011

Het jaar van de SSD

Na al het geweld van snellere processors en videokaarten die elkaar opvolgde was het wel tijd voor iets nieuws. We waren er dan ook als de kippen bij om door te pakken toen er eindelijk een serieuze opvolger voor de harde schijf aan kwam. Een aantal merken brachten “betaalbare” SSD’s op de markt, daar waar ze de jaren ervoor over de 1000 euro per stuk kostten zijn prijzen nu dit jaar onder de 500 gezakt, weliswaar voor een 64/120Gb opslagcapaciteit. Maar, daar kreeg je dan ook een opslagmedium voor die tot 5x sneller was dan een roterende harddisk.

Heerlijk, Windows die eindelijk binnen een minuut opstart! Windows 7 bood de ultieme ondersteuning voor snelle SSD’s en meer RAM geheugen. Bedrijven waren langzaam ook zover om de overstap te wagen nadat Microsoft concessies had gedaan aan de look en feel zodat het enigszins leek op Windows XP, nog steeds een vertrouwd besturingssysteem destijds. BTO kreeg de wind in haar rug door deze migraties naar Windows 7.

2012

BTO groeit door

Nederland herstelt langzaam van de crisis vanuit de voorgaande jaren (2007-2011). Laptops ontwikkelen zich nog sneller door. BTO levert laptops op maat en een groot aantal opties doen hun intrede. Laptops met touchscreen, beveiligingsmogelijkheden als TPM en gezichtsherkenning via webcam. BTO groeit nog sterker in de zakelijke markt.

De zakelijke markt durfde eindelijk echt te gaan voor Windows 7 als besturingssysteem. En daar was ie dan, Windows 8. Voor Windows 8 gold bijna hetzelfde als voor Vista. Daar waar gamers het nog wel aandurfde lieten bedrijven het links liggen. Wel werden er zaken als USB3, Windows Store en Cloud Computing ondersteunt. Maar helaas, het bleek geen topper. Dat moest Windows 8.1 dan maar worden in 2013….

NVIDIA kwam met de supersnelle 600 serie op de markt, een zeer gewilde videokaart onder gamers en grafische professionals. De absolute topper was de GeForce GT 650M, een betaalbare kaart voor entry gaming. De GeForce GTX 680M versloeg uiteraard alle records, een goed jaar om gaming bij BTO nog verder op de kaart te zetten.

2013

Linux en geruchten over nieuwe Windows versie

In dit jaar zijn we samen gaan werken met een softwarebedrijf uit Zwitserland om laptops geschikt te maken voor Linux. Dat is binnen een paar maanden gelukt met hulp van veel partijen. Linux is een stabiel open-source besturingssysteem en destijds op veel gebieden beter dan Windows van Microsoft. Zlefs heden ten dage draait veel apparatuur ep Linux of afgeleiden daarvan, denk aan Iphone en Android apparatuur. Maar een goed alternatief hebben betekend nog geen verkoop. Er zijn 500 units gebouwd, aanvankelijk liep de verkoop goed maar doorzetten was er niet bij. De gebruikers wilden er (nog niet) aan. Bij BTO geloven we nu nog steeds dat het een goed alternatief is, maar de grote vraag blijft (op wat pioniers na) uit.

NVIDIA deelt de volgende klap uit met de GTX 700 serie. Performance laptops worden hierdoor steeds populairder, het tick-tock principe van Intel helpt hier uiteraard bij mee. Elke 2jaar een verdubbelling van de snelheid is het doel. De laptop komt steeds dichter in de buurt van de desktop. Deze worden dan ook steeds meer vervangen door de draagbare variant.

Nieuwe Windows? Ja er gaan geruchten. Microsoft bezoekt ons om te vertrellen dat de komende opvolger van Windows 8.1 het gaat maken. Alle vernieuwing van Microsoft zullen tot in de lengt evan dagen worden toegevoegd. Okee, eerst maar eens zien. op naar 2014!

2014

Vernieuwen is hot

Dit kunnen we wel een jaar van vernieuwing noemen. Er viel veel samen waaronder de lancering van Windows 10. Was dit dan werkelijk zo goed? Nou stabiel was het zeker, veel nieuwe functies en betere ondersteuning voor zo’n beetje alles wat je kunt bedenken. Vanaf dag 1 waren we bij BTO groot fan!

NVIDIA dacht ook we gaan weer even wat chips bakken en introduceerde de GeForce GTX 800M series met als abslute topper de GTX 880M. Dit in combinatie met de nieuwste trukendoos van Intel, de Intel® Core™ i7-4940MX Processor Extreme Edition, en een powerhouse was geboren. De basisfrequentie kwam voor het eerst boven de 3GHz uit met uitschieters naar 4GHz in Turbo mode. Weet u het nog? Een Intel 8086 op 10MHz of een Pentium III op 500MHz.

Door het alsmaar sneller worden van laptops breken we nieuwe markten op zoals DJ’s & VJ’s. Menig groot feest wordt voorzien van mooie graphics powered by BTO.

2015

Waar gaat de markt heen?

Het jaar 2015 was een lastig jaar. De vaart zat nog niet helemaal in de economie, de lancering van Windows 10 had nog niet gebracht wat iedereen er van verwacht had. Ok de lancering van de NVIDIA GeForce 900 series leek een beetje oude wijn in nieuwe zakken. Was de markt moe van vernieuwingen? Het 2e deel van 2015 trok het gelukkig weer aan en werden er meer en meer Windows 10 laptops verkocht. Tevens mochten klanten gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10, iets wat overigens “vaak” verrassend goed ging met behoud van data en programma’s.

De trend was duidelijk op gebied van schermen, een Full HD scherm inmiddels al de norm. Daar kwam 4K voor laptops om de hoek kijken en was er al geroezemoes over VR en 3D. We waren er wederom snel bij en kochten onze eerste 4K schermen tegen een prijs waar je nu een laptop voor koopt.

2016

Een doorbraak voor Virtual Reality

Het kwam al even voorbij maar daar is het dan eindelijk….VR. De brillen werden in rap tempo ontwikkeld alsook de games en andere toepassingen. Maar hoe wordt al dit grafische geweld dan verwerkt tot vloeiend beeld? Vorige NVIDIA generaties bleken niet in staat dit goed te doen. Het antwoord was de GeForce 1000 series waar vanaf de GTX 1060 de ondersteuning voor VR werkelijk aanwezig was. Een bijzonder grote snelheidswinst boden deze kaarten, en vooral een vloeiende afhandeling van deze complexe beelden.

Dus BTO ging rap op pad en kocht een Oculus Rift, deze werd tevens in onze showroom gedemonstreerd. Is het een virtuele realiteit? Klanten liepen overal tegenaan in onze showroom om ons hun “skills” te laten zien. Je gaat echt helemaal op in de game, je staat er middenin.

We lanceren dan ook een groot aantal modellen die VR ready zijn en gaan een samenwerking aan met oa MSI om deze op maat gebouwd te leveren onder BTO label.

2017

Staan de ontwikkelingen stil?

Waar het afgelopen jaren hard ging met ontwikkelingen lijkt dit nu tot een stilstand te zijn gekomen. In dit jaar geen grote ontwikkelingen bij NVIDIA en Intel, hooguit wat kleine updates / upgrades maar verder niets. Maar stond dan alles stil? Zeker niet. Doorbraken werden nu geboekt in design, gewicht en batterijduur. Kortom mobiliteit. Het lijkt bij BTO weer even te gaan om draagbaarheid ipv snelheid. Hier viel samen met de fabrikanten nog veel winst te boeken. Supersnelle PCI-express SSD’s zorgen inmiddels voor een 40-voudige snelheid tov een harde schijf. De processors van Intel waren qua snelheid gelijk aan het jaar ervoor en NVIDIA hield pas op de plaats. Een jaar waarin vooral mooie laptops op de markt kwamen waarin misschien iets ingeleverd werd op de snelheid, maar door de hoge snelheid van onze onderdelen vaak vele malen sneller dan de i7 van het jaar ervoor. Wij zijn er van overtuigd dat een supersnelle SSD een veel hogere ervaring van snelheid biedt dan 200Mhz snellere processor. Vandaar dat we in al die jaren een ruim assortiment zijn blijven aanbieden op alle te upgraden onderdelen.

2018

Een nieuwe website - Trustpilot score dikke 9+

De vorige website werkte op zich prima, maar door de groei in de zakelijk markt moesten we de stap maken naar een geheel nieuwe website. Na meer dan een jaar ontwikkelen was het zover. Een gigantische stap met grote investeringen maar we willen blijven doorpakken en dat is gelukt. De website is in maart 2018 opgeleverd en vanaf dat moment ging alles beter. Nog steeds ontwikkelen we door aan de website en doen we investering om het liefst morgen verbeteringen door te voeren.

We vragen meteen al onze klanten een review te plaatsen waarin ze de ervaringen met BTO kunnen delen, de uitkomst was naar onze tevredenheid uiteraard. Een dikke 9. Vandaag de dag staat de score op 4.6 sterren, wat overeenkomt met een 9,2. Wie was er niet blij mee op school.

2019

50.000e klant in het beste jaar ooit

In de 19-jarige historie van BTO is er geen jaar geweest waar BTO zo gegroeid is als in 2019. Het beste jaar sinds de oprichting in alle cijfers. Maar naast deze groei zijn er ook mijlpalen te vieren. Zoals de grens van 50.000 klanten. Met een dikke 9 op Trustpilot is dat niet niks, kwantiteit én kwaliteit!

Team ontwikkelt Toxic Gaming

Op de achtergrond ontwikkelt het team van BTO een nieuw merk. TOXIC gaming krijgt langzaam vorm, en met de 9e generatie processoren wordt een nieuwe lijn laptops geselecteerd en samengesteld speciaal voor de gamer. Het zal nog tot 2020 duren tot het gelanceerd wordt, maar in de bedrijfsvideo van BTO is al een glimps te vangen van het nieuwe merk.

2020

20 jaren verder, nog steeds de beste

Een jubileum in een crisisjaar. Leuk is anders, maar desalniettemin hebben we een mooie reis om naar terug te kijken… En naar vooruit te kijken! In 2020 lanceert BTO voor het eerst officieel de nieuwe gaminglijn, TOXIC! Deze uitbreiding van de BTO familie was al een droom van Remco van Doorn, en nu met dank aan het team, werkelijkheid.

We kijken uit naar de volgende 20 jaar!

Betaal eenvoudig per maand

Je kunt rentevrij in 3 termijnen betalen via in3. Je betaalt dan 33% nu en de komende 2 maanden de overige 66%.

Meer weten? Bekijk hoe dit werkt.

Deel je winkelmand
Je winkelmand wordt opgeslagen en je krijgt een link mee, zodat je het later kunt raadplegen. Je kunt het linkje ook met iemand anders delen.
Terug Deel je winkelmand
Verzend het winkelmandje naar jezelf of iemand anders. Het winkelmandje blijft 20 dagen opgeslagen.
De e-mail is succesvol verzonden